miercuri, 11 martie 2009

Sunt o bestie de om, că n-am religie-n liceu!

În momentul în care tu citești acest text într-un liceu din România aproximativ 15-20 de elevi atei discută despre tratamentele unor boli, istorie, fizică sau muzică rock/punk (satanistă :P). Tot în acest moment, 15-20 de cocalari cu cruci de plastic la gât se curvăsăresc la modul gay-no-pride de dragul pozelor pe hi5. Iar la ieșirea din licee sunt sigur 30-40 de hapciupalitici cu crucifixuri de aur masive la gât, care în timp ce sparg semințe se gândesc cum să mai vrăjească o fufă de liceu.

Ei, posibil, sunt rodul a 14 ani de educație religioasă în școli. Cel puțin asta a declarat purtătorul de cuvânt al BOR, Constantin Stoica, care a mai precizat că: „Menţinerea orei de religie la liceu nu reprezintă doar poziţia Patriarhiei Române ci a tututor cultelor oficiale din România, exprimată clar în documentul depus la Ministerul Educaţiei în 2008. Cât priveşte BOR, în cadrul campaniei , noi am preluat zeci de mii de mesaje de la părinţi profesori şi elevi pentru menţinerea studiului religiei la liceu. Ora de religie şi-a dovedit rezultatele mai mult decât bune iar în cei 14 ani de când se studiază religia în trunchiul comun s-a reuşit realizarea unei educaţii echilibrate şi armonioase a tinerilor noştri. Patriarhia nu a făcut decât să fie portavocea profesorilor, părinţilor şi elevilor pentru că nu vrem doar inteligenţe reci ci persoane cu suflet şi minte educate în spiritul valorilor”.

Scandalul a pornit de la faptul că sindicatele doresc ca Religia să fie o materie opțională în liceu. De ce nu vrea BOR? Pentru că sunt oamenii ieșiți pe porțile Teologiei care nu au mii de euro să șpăguiască pentru o parohie și au nevoie și gurile lor de mâncare. Pe lângă asta, Ministerul Educației, mai exact Ecaterina Andronescu, este o instituție care are legătură cu un partid (oarecare), partid care va avea nevoie de voturi (popor), care voturi aduc puterea. Cum religia este încă o iapă de bătut la români, arde-o! Renovează și construiește biserici (800!), mai donează la călugări (cei bolnavi de cancer și SIDA se vindecă singuri) și fă băi de mulțime în timpul sărbătorilor religioase.

Pune-te bine cu BORu`, ca să mai prostești poporu`!

Pe liceeni îi cam doare undeva de ora de religie (hai să fim sinceri!), mai ales când nu faci nici măcar dirigenție, ci teme, teme, rugăciuni, teme și mai multă doctrină. În primul rând nu se învață nimic nou și nu te lovește pofta de teologie în a 12-a. Al doilea motiv, un profesor dogmatic te va învăța ce îl duce pe el capul, nu ce are legătura cu civilizația, sau măcar picătura aia de doctrină religioasă care se mai pretează pe secolul 21.

E amuzant că au fost eliminate ore de istorie, română și limbi străine (dăle big bang iartă-mă!), dar încă mai avem obligatorii: religia, desen și muzică, majoritatea până în clasa a 12-a. Genial! Dacă o ținem pe linia asta, generațiile următoare vor „parle franse” și „spic ingliș” dar când ai 300 de rugăciuni la bord nici nu te mai doare basca de cât de tufă ești. Ăla de a mers cu 263 de km/oră a făcut religia în liceu? Și dacă da, ce a fost învățat? Că nimeni nu e mai rapid ca Sfântul Duh și se gândea el că...?

Tot doamna ministră (vorbesc frumos deși am făcut religia pe holurile liceului) ne precizează că nu dorește „barbari școlarizați”. Ce metaforic! Ce sublim! Cât de mai mult ca perfect superb mijto! Barbarii școlarizați sunt cei care se detonează pentru un scop (ca exemplu...hmm...religia), dar la noi, încă, nu e așa. Sau e psihologie inversă la doamna Andronescu?

Eu am fost dat afară de la ora de religie mai mereu: pentru că aveam dreduri, pentru că citeam cărți (beletristică), pentru că nu prea îmi făceam rugăciunea (cum să mă rog dacă mintea îmi stătea la teze? Nu e religios), pentru vestimentație sau întârziam de la magazin (dacă veneai la 2 secunde după mai exact) și nu mai eram primit în oră. Și uite! Sunt sănătos, educat, nu fur, nu omor și mai dau și „bună ziua”. Nu sunt singurul în situația asta. Bestia din mine, băi nene!

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template