duminică, 1 martie 2009

La ei e altfel... la noi e ca la nimeni.

Are 5 ani și a crescut în praful și sărăcia țării care are „Hollywood” cu elefanți. Se numeşte... nu contează, oricum sunt şanse mari să nu îţi aminteşti numele lui când vei merge la ghişeu la cinema. Este doar un copil-actor care a jucat în premiatul film Slumdog Millionaire și ca orice vedetă în devenire, mă așteptam să își cumpere deja casă pe Bulevardul american și să uite praful din care a plecat. Dar nu e așa. Șansa nu e bună nici cu cei care o au...

Revenit acasă a primit o casă și multe strângeri de mână, dar și o „tată de bătaie”. Părintele lui, un posibil om simplu, a considerat că fiul lui nu are nevoie de odihnă după un zbor de câteva ore cu avionul și nu a acceptat ca acesta să nu meargă la școală. Era învoit de profesori, dar nu și de părinte, care din exces de zel părintesc și-a zvântat fiul-vedetă în bătaie. „Hakăna hakâna și ciuri ciuri mă-tii! Treci la școală!”

Câtă ironie, ieri, pe un post de televiziune, doi părinți oameni de afaceri, își apărau odrasla răsfățată în fața unui „dascăl” cu valențe de boxer. Mama a deranjat plodul în oră cu un apel telefonic, iar acesta fiind în culmea plictiselii la matematică a decis că dacă vede câteva cifre pe tastatură e mai mijto. Profesorul, un bătrânel cu o mentalitate demnă de „10 e de la Deus, 9 de la Soartă, 8 de la Profesor și 7 pe merit” (cel puțin așa am înțeles) a considerat că o scatoalcă e numai bună să îi cadă semnalul pușlamalei. A căzut și semnalul, ochelarii, nota la purtare și se pare și IQ-ul copilului. Fafaștocul a amenințat cu tăticul, profesorul a scăzut nota la purtare, iar acum, armata națională e în pericol să piardă un brav... bucătar?

Copilul e absolvit de vină de părinți, care probabil își vor caza odrasla în dormitor între mofturi și toane, ca să treacă mai ușor peste durerea suferită. Profesorul, pe cuvântul meu, nu merită să intre nici măcar în curtea școlii. El, împreună cu dascălii care au dureri în salariu de frezele elevilor/ hainele lor și care țin neapărat să învețe elevul pe cine să urască să își vadă de nepoți... care au.

În India, o vedetă este bătută să se meargă la școală, la noi un rahat cu ochi (expresie bătrânească) este adormit cu „premii” de părinți ca să miștocărească instituția... dar este bătut de profesori neșcolarizați.

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template