luni, 22 decembrie 2008

Revoluţia. O comedie?

Exact acum. Acum a încetat documentarul de pe B1TV în care a fost explicată Revoluţia din 1989 în imagini. Am stat şi am judecat (dacă greşesc accept critici, nu injurii!) situaţia penibilă în care s-au postat cei care acum au carnete de revoluţionari şi sug o sumă considerabilă lunar...din buget. Am impresia că documentarul este nemţesc/polonez. Dacă îl găsesc, pun aici.

Cu liniuţe:
- toată ţara era plină de ţărani cu arme.

- o persoană mi-a povestit cum întreprinderile ofereau arme tuturor care doreau să facă pe eroii. Pe lângă miliţienii care se împuşcau cu soldaţii, a apărut şi "eroul neaoş" român cu căciulă de astrahan şi praz-n dinţi.

- tot prostul urla la televizor că vin teroriştii: "irakieni, libaneji, paraşutaţi", din câte se ştie până acum, în afară de paraşute, în România nu a căzut nimic.

- imaginaţi-vă : blocul A faţă în faţă cu blocul B. Proştii din A trag în B şi invers. Ţăranii din A îi prind pe cei din B, deoarece Boii rămân fără muniţie. Analfabeţii au muniţie deci o mai pot face pe eroii. Cei din tabăra B sunt consideraţi terorişti (terorist fără armament, e de râsul Al Qaida!) şi sunt bătuţi, jigniţi poate chiar omorâţi. Acum, la 20 de ani după, Analfabeţii care au omorât primesc pensie de revoluţionar. Ei au tras în "terorişti". De fapt românii s-au omorât între ei.

- oameni nevinovaţi erau bătuţi de "revoluţionarii" care spărgeau sticlele de lapte şi călcau pâinile în picioare de frica bombelor. Ţară de paranoici.

- soldaţi erau filmaţi şi făceau pe "Soldatul American" cu ţigari în gură şi mişcări demne de SWAT.

- nici un soldat nu ştia de unde dracu se trage! "de sus de pe bloc...(20 de secunde mai târziu)...de jos de la parter".

- un văcar filmat din spate, cu bandană pe cap (Rambo) şi ţigare în bot trăgea de la balcon într-o fântână arteziană. Cameramanul filma ca la Hollywood. Realizaţi câtă panică şi frică. Şi distrugere aiurea...

- tinerii teribilişti cu arme trăgeau în becuri pe bulevarde. Făceau pariuri "cine sparge becu ăsta primeşte o friptură!". Probabil ăştia au fost "teroriştii" care doreau "întunecirea" poporului. Îi judec doar că la 20 de ani după Revoluţie, din cauza lor nu are Capitala iluminat stradal demn de Europa. ŢAI DRACU` DE TINERI!

- poporul stătea pe jos pe bulevard şi urla "Jos Dictatorul!". Soldaţii nu aveau arme. Civilii da...ca să vă imaginaţi cine a făcut Revoluţia.

- românii au murit pentru că s-au împuşcat între ei.

- "Ceauşescu a făcut să ne urâm cu maghiarii cu care noi ne iubim!", spunea un domn după Revoluţie. Mai e nevoie să râd? Atâta dragoste au români pentru maghiari ce nu am văzut...:))

- revoluţionarii de atunci pupă mormântul lui Ceauşescu acum...

- vedetele de atunci se bucurau de libertatea obţinută. Ironie! 2-3-4 ani mai târziu actorii, cântăreţii, artiştii au început să moară de foame. Apăruse altceva şi ei nu ştiau cum se face.

- un soldat a fost bătut şi considerat terorist. Avea arcada spartă de la pumni. Era pălmuit în direct la TVR şi un îmbârligător cu faţă de castor urla: "Priviţi mostră de terorist!".

- dialog reporter străin - revoluţionar:
RS: Domnul de unde e? (despre un "terorist" bătut cu pumni lângă reporter)
Rev: De unde eşti bă!?
"Teroristul": Sunt român din satul...
RS: E terorist?
Rev: El zice că nu. Dar e!
Aşa s-au judecat "teroriştii" la revoluţie.

- la televiziune au fost prezentate 5 capete de acuzare pentru Ceauşescu, în loc de 4. "Punctul 5. Ceauşescu a vrut să fugă din ţară". Prin Târgovişte!?


Au fost victime ale Revoluţiei, dar multe din simpla prostie românească. Sunt şanse să greşesc şi să rănesc sentimente prin ce am scris, dar din ce văd la TV şi în documentare, eu asta înţeleg. Dacă greşesc...mai pardon. Nu eram de faţă. De ce vorbesc dacă nu eram de faţă? Nici la naşterea lui Iisus nu era nimeni, dar toţi vorbim de ea...

Cum spuneau cei trei magnifici din BD: "Inagatu ocuuuu" (scris cum aud), adică "Să nu plângi în zadar". Se vede că suntem penibili...nici o revoluţie nu o facem şi noi ca tot omul.

2 comentarii:

Ciobanu Alin Marcel spunea...

"- toată ţara era plină de ţărani cu arme."

era o ţară plină de oameni care nu erau pregătiţi pentru ce s-a întâmplat atunci. oameni care au dobândit o anumită putere (din cauza vidului de autoritate creat într-un moment neprielnic) nu au ştiut cum să o gestioneze. crede-mă că nici azi n-ar fi mari diferenţe dacă un asemenea episod s-ar repeta. probabil ai văzut destule filme în care un tip, după ce a stat foarte mult timp în închisoare, este eliberat după ispăşirea pedepsei şi neştiind ce să facă cu libertatea, se sinucide. amplifică asta de vreo 22 de milioane de ori şi...

"- revoluţionarii de atunci pupă mormântul lui Ceauşescu acum..."

prin termenul "revoluţionar", eu înţeleg că se face referire la acel om care a luptat şi şi-a asumat toate acele riscuri pentru o idee, un principiu. cei care au alergat după carnete de revoluţionar reprezintă cu totul şi cu totul altceva. cei din urmă sunt varianta din viaţa reală a UDMR-ului. "scuipă unde au pus gura" (şi invers) doar pentru a primi unele avantaje. dacă peste 2-3 ani ar fi urmat o revoluţie care ar fi readus comunismul, mulţi din actualii posesori de carnete de revoluţionar ar fi pozat şi în "mari luptători pentru gloria socialismului".

revoluţia şi revoluţionarii nu au fost penibili şi nici nu va/vor fi. e foarte normal ca un om "legat la ochi" să nu vadă, deci să acţioneze în mod cidat, incoerent. ţine cont de faptul că în 20 de ani (de relativă linişte) noi n-am fost capabili să aflăm ceva despre acei "terorişti". de unde era 'nea Fane matriţeru' să ştie adevărul? chiar crezi că oamenii de rând care au luat parte la respectivele evenimente gândeau corent?

penibilii (pe care trebuie periodic să-i arătăm cu degetul) suntem noi, cei care în 19 de ani nu am fost capabili să finalizăm formalităţile care au rămas restante după sacrificiul lor

Cuvantul meu spunea...

Nu consider revolutia o gluma. Dar "revolutionarii" care acum sunt eroii cu carnetel sunt o gluma. Si cei care faceau pe "texanii" cu pusca in mana...tot glume. Revolutia in esenta ei, este un eveniment istoric cu eroi si anti-eroi.

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template