joi, 28 august 2008

Drogurile continua sa faca ravagii!


Cu ceva ani in urma, aveau loc campanii ce explicau riscurile consumului de droguri. Se tineau concerte, marsuri si adevarate speech-uri. Acum totul e schimbat, campaniile din ce in ce mai surdo-mute la atentionarea si prevenirea fenomenului “droguri”, parintii de multe ori speriati de subiect si “prevenirile” de multe ori patetice, primite in scoala, nu au trezit niciun sentiment celor care se apuca de droguri pentru ca e “cool” sau pentru ca asa face toata gasca. Tinerii sunt lasati de capul lor si considera ca ceea ce fac este bine.

Agentia Nationala Antidrog a realizat un sondaj din care reiese ca in toata tara sunt aproape 8,6% din populatie, adica 1,3 milioane de persoane care s-au drogat macar odata cu droguri ilegale sau medicamente. Si ca si cum totul nu ar fi de ajuns, si numarul mare nu ar insemna nimic, in Bucuresti sunt numai 2 centre de dezintoxicare! Cineva nu constientizeaza pericolul consumului de droguri si faptul ca sunt multi consumatori, iar aceasta indiferenta face victime tinere si nu numai.

Victima de la... 11 ani
Cel mai consumat drog, si probabil cel care va ramane mult timp in top, este cannabisul, intr-un procent de 1,5%. Drog care se “muleaza” perfect pe orice stil muzical care ia amploare, printre cele mai ieftine si cel mai rapid de gasit, cu o dificultate de doar 40% de gasit in maxim 24 de ore. Circula si o gluma ca “cannabisul se cumpara ca painea, doar ca la brutarie inchide la ora 20:00”. Socant este si faptul ca recordul pentru debutul in consumul de “iarba” a fost de 11 ani, varsta la care cei mai multi copii isi imita parintii fumatori, pufaind creioane. Si pentru a-si respecta statutul de “drog al tinerilor”, aproape 80% din consumatori au mentionat o varsta de debut de pana in 24 de ani, procentul scazand considerabil odata cu inaintarea in varsta.
Bucurestiul “ii fruncea”, depasind cu un neverosimil 2% orice alta zona din tara, avand si un procent de 1,5% pentru tinerii intre 15 si 24 de ani, fata de 0,3% pentru cei in varsta de 25-34 de ani. Spre deosebire de droguri ca heroina care sunt consumate in medii sarace si cu un statut educational mai mult decat redus, marijuana este preferata intelectualilor, majoritatea “abonatilor” avand studii universitare. Cu cat nivelul educational este mai ridicat cu atat consumul experimental de cannabis a fost declarat de un procent mai mare de respondenti.
Cannabisul provoaca o dependenta psihica, “placerea” fiind savurata de tineri, dar cu efecte rapide ca pierderea puterii de concentrare, distrugerea neuronilor, si cresterea riscului de aparitie a cancerului. In cazul intoxicatiei cu cannabis, utilizatorii pot suferi de: mania persecutiei si paranoia; incoerenta in vorbire; confuzie; anxietate; depresie; reactii de panica; halucinatii vizuale; delir si multe alte efecte adverse. Dar nimeni nu ia in seama aceste lucruri din moment ce multe petreceri din tara incep cu marijuana in “meniu”.

Falsa euforie si buna dispozitie
Un alt drog consumat cu precadere de tineri, de data aceasta cu bani si multe seri in cluburi, este ecstasy. Acesta face parte din categoria amfetaminelor si mareste viteza de reactie a corpului, oferind o stare de euforie pentru 4-6 ore. Majoritatea celor care se drogheaza cu ecstasy au declarat ca le imprima o stare de bine, cei mai timizi devenind comunicativi, iar perceptiile senzoriale se intensifica. Dar toata aceasta “fericire” are efecte dure asupra inimii, care din cauza presiunii arteriale marite poate duce si la deces. In combinatie cu alcoolul, medicamente sau alte droguri, rezultatul este de cele mai multe ori dramatic, iar daca acesta nu se opreste din efort fizic, poate murii de suprasolicitare.
Cu un procentaj de 0,4% pe tara, este departe de bine cunoscuta “iarba”, dar are adeptii ei,si acest drog avand o varsta de debut de 14 ani, exact cand “pustimea” descopera anturajul, adrenalina si pericolul. Bucurestiul are un procent de 1,8% consumatori, singura grupa de consumatori identificata fiind cea de 15-24 de ani, pentru ceilalti respondenti procentul fiind sub 0,1%. Ca si in cazul cannabisului, persoanele cu studii liceale sau universitare au recunoscut ca au consumat ecstasy, probabil pentru conservarea materiei cenusii...cine stie?! Si acest drog se obtine relativ usor avand un procentaj de 37,9% dificultate.

Moartea alba pierde teren
Cu acest avant de droguri, cineva iese in pierdere. Cocaina si heroina pierde teren in fiecare an, ajungand la un procent de 0,2% fiecare. Mortalitatea si ambitia unor consumatori a dus la scaderea consumului si totodata si perceptia riscurilor consumului de heroina de 14,7%, si cocaina de 14,8%.
Cocaina este una dintre cele mai periculoase substante stupefiante, deoarece creeaza dependenta imediat, actionand asupra creierului. Efectele dureaza doar 30 de minute, dar depresia si starea de angoasa de dupa impinge consumatorul spre o noua doza. In astfel de momente, pot surveni decese accidentale, functia anestezica a cocainei putand provoca consumatorului un stop respirator si de aici un stop cardiac.
Heroina ramane ca si pana acum, drogul cartierelor sarace si isi face simtita prezenta in sanul famililor dezorganizate, unde consumatorul dependent de heroina vinde tot din casa pentru a isi asigura doza zilnica, fiind un drog ieftin, 50 de lei doza, si accesibil cu un procentaj de 35% de obtinere in 24 de ore. Treptat organismul cere o doza mai mare de heroina, fapt ce duce la supradozare si in final la moarte. Prin combaterea consumului de heroina se combate si raspandirea virusului HIV sau hepatitei C, deoarece in cele mai multe cazuri, consumatorii de heroina schimba seringile intre ei.
Pentru a ne demonstra ca nu se fac destule campanii de prevenire, multe persoane care consuma droguri au declarat ca nu cunosc multe dintre efectele acestora. Singura masura vizibila in anul 2008 este un banner cu titlul “Campanie de reducere a riscurilor asociate consumului de droguri 14 iulie – 18 august 2008”. Oare e de ajuns? Sigur nu se va ajunge la un consum de 0%, dar macar cei care se drogheaza sa aiba o sansa de reabilitare.

Îmi cer scuze că nu sunt diacritice...

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template