joi, 18 iunie 2009

Un popor de economi... nu economişti

De vorbă cu Iulia despre noul ei telefon am descoperit că suntem unul din popoarele care mimează prosperitatea cu o nonşalanţă desăvârşită. Exact ca într-un film prost vizionat într-o seară, când un personaj puncta la fiecare cinci minute: "Dacă vrei să ajungi bogat trebuie să te porţi ca un bogat."

Încă din istorie am observat că eram un popor econom. Când veneau turcii pe la 1400 în vizită ce făceau românii? Ardeau păşunile şi otrăveau fântânile. Cum se numeşte asta? Upgrade şi stabilitate financiară. De ce upgrade? Păi avansau producţia de la materie brută la praf în ochi, inducând în eroare investitorii cu iatagane şi hrănind cu ţărână poporul. Prin otrăvirea fântănilor se realiza o stabilitate economică de zile mari, deoarece după ce 2-3 turci se constipau cu apa "proaspătă de izvor cu bule", Baiazid & Co. spunea "Să nu mai beţi! Să le stea lor în gât după ce plecăm!". Şi uite că ne stă în gât.

Sărim un pic peste paginile de istorie ca să ajungem în perioadele de regim ale istoriei româneşti, când principiul "Avem o ţară, cum o mătrăşim!" a funcţionat perfect. A nu se comenta perioadele de dezvoltare, deoarece când noi începeam să ridicăm blocuri, Tutankamon şi gaşca lui serbau 2.000 de ani de viaţă veşnică în piramidele lor termo-izolate şi rezistente la seminţele vecinilor de deasupra.

Trecem puţin peste perioada comunistă şi intrăm în capitalism, prima mişcare liberă-cugetătoare a "Românilor Noi" fiind să tragă, precum Rambo, în monumentele statului. De, atâta se putea cere.
Unde ne aflăm acum? Păi bani sunt, resurse se mai pot scoate, aşa că dacă vindem toată piaţa auto de pe Dorobanţi ne-am putea permite 22 de milioane de români câte un dric dotat cu MP3-player şi ABS (Ai Bă Servici?). Problema e că acela care îşi cumpără limuzina, tot în garsonieră locuieşte, tot merdenele mănâncă şi tot în faţa blocului îşi spală tancul. Iar dacă a hrănit vaca bălţată cu pate şi pâine, o să îşi permită şi un drum în Centru şi înapoi.

Peste:
7 paşi
7 sărituri
7 paşi ai piticului
7 blocuri
7 străzi
7 cartiere
7 sectoare
7 oraşe
7 judeţe
7 zone agricole
7 state
7 munţi
7 râuri
7 fluvii
7 mări
7 oceane
7 continente
7 straturi ale planetei
7 planete
7 stele
7 galaxii
... trăia un român. Şi într-o dimineaţă iese la geam şi spune: Băi departe mai sunt...
p

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template