vineri, 19 octombrie 2007

Moralitatea costa 1 leu.


Oriunde m-as afla dau de vesnic ei. Murdari sau curati, agasanti sau politicosi, mai tristi sau mai mincinosi. Sunt cersetorii. Sunt acei oameni impartiti in cei saraci de nu vor sa fure ca sa traiasca, si acei "sarmani" care te fura pentru o cauza plasmuita.
Iti intind mana pe strada, in magazine, baruri, mijloacele de transport si multe alte locuri unde isi gasesc veacul. Unii o fac impasibili asteptand sa le cada bani in palaria de care se afla atasata o bucata de carton cu un mesaj induiosator. Altii iti cauta ochii cu privirea si o tin atintita, fortandu-ti involutar mana sa scoata din portofel maruntisul sau o bancnota de 1 leu. Iti multumesc si trec mai departe nepasatori uneori daca acea bancnota iti era mai mult decat necesara.
Ma aflam intr-un asemenea bar cand la masa la care mai eram cu inca o persoana isi face simtita prezenta un domn, curat imbracat si foarte politicos, care a cerut 1 leu pentru simplu fapt ca are nevoie de el. Nu are sotia paralizata, un picior ranit sau 7 copii acasa care mananca varul de pe pereti. Poate vroia sa isi cumpere o paine sau o "litra" de vodka, oricum nu tinea sa ne spuna. Colegul de la masa scoate din buzunar o bancnota de 1 leu si i-o inmaneaza cu un zambet timid. Multumit cersetorul se baga usor in vorba cu acesta. La inceput eram impasibil la discutia lor (cersetorii au 2 tendinte: sa dramatizeze existenta sau sa isi expuna inteligenta la fel de gaurita ca un swaiter).
Dupa aproximativ 2 minute am inceput sa aud ceva ce nici macar un parlamentar, preot sau profesor nu te invata in 12 ani, dar sa mai auzi asa ceva zilnic. Dar acel CEVA il auzeam de la un cersetor. Era vorba de MORALA/ETICA. Faptul ca un om pe care ar trebuii sa il intereseze cum trece o zi pe alta, dar mai ales o iarna, imi spunea ca in viata trebuie sa tin cont de 3 lucruri: respectul de sine, respectul pentru semeni si onestitatea. Si o declara cu atata tarie exact ca un demagog. Dupa 5 minute de discurs "electrizant", ne-a salutat la fel de respectuos si a parasit masa, satisfacut ca l-am ascultat si ca poate l-am si inteles. Eram confuz dar convins ca un sarac nu e si prost.
De ce moralitatea costa 1 leu, iar prostia, minciuna, ura, lipsa de onoare, lipsa de respect s.a.m.d. sunt nepretuite?

1 comentarii:

Marinela spunea...

...pentru că nu au valoare şi sunt la fel de seci ca şi "reprezentanţii" lor...

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template