marți, 30 octombrie 2007

Dobrin, plugaru si andresan.

De ce am pus aceste nume impreuna? Aparent (si chiar corect) nu au nimic in comun. Dar criza de senzational (fara Dan Diaconescu) a asociat aceste 3 persoane mai mult sau mai deloc importante.
E marti si azi a fost inmormantat, cu onoruri militare, regretatul Nicolae Dobrin. A ocupat primele pagini, primele minute ale buletinelor de stiri s.a.m.d. Ce ma socat azi, a fost faptul ca pe prima pagina a ziarelor Libertatea si Click, in loc sa arate un ultim omagiu, unui erou al sportului romanesc, ne este prezentat cu nonsalanta, cum face si cu cine face sex, laurica respectiv alinuta. Observ cum sanul uneia dintre ele este cat poza lui Dobrin. Daca nu e jignitor eu sincer nu stiu cum sa mai consider asa ceva.
Daca era vorba de Mutu (cate tatuaje are, daca poarta chilotii pe ambele parti sau daca a visat urat), Chivu (o fosta prietena, isi mai rupe ceva, se mai face de ras fapt pentru care e gratulat in presa noastra), sau orice alt subiect intelegeam. Pana la urma sunt 363 de zile pe an in care numai asa ceva ne este oferit in presa scrisa. Restul de 2-3 zile pe an sunt oferite sarbatorilor religioase (Craciun, Pasti cand tot romanul devine de o evlavie prosteasca) si uneori ziua nationala (scrisa cu litere mici pentru ca oricum prea putini ii mai acorda importanta).
E lipsa de respect, sa asociezi kitch-ul media, cu lucrurile serioase. La inmormantarea lui Dobrin au fost ~5000 de oameni, iar alte mii de persoane s-au gandit la el in aceste zile, mai putin la nurii vedetelor (apropo, cine le confera statutul de "vedeta"?).
Am ajuns sa facem "bascalie" de moartea cuiva important. Atunci o sa ma obisnuiesc cu "bairamul" de Pasti, cu manele in fata bisericii, cu "caterinca" la adresa valorilor nationale si magariile din jurul nostru.
Poate ca meritam sa nu fim acceptati asa usor (ori deloc) peste hotare. Am avut ocazia sa vizitez Italia, si un vanzator politicos ma intrebat de unde sunt. Cand auzit "Romania", a stat 10 minute dupa mine de frica sa nu fur ceva din magazin. La urmatorul vanzator am raspuns promt "England". Si am fost tratat ca un englez.
Ajung sa selectez ziare, ca sa pot afla ceva interesant. Fac bube pe ochi cititnd despre VIP-uri (Very not-Interesting Person), Elodii, nuri, kitch-uri. E senzational ca se vinde in asa prostie "senzationalul".
E trist. In strainatate e alocata o pagina stirilor mondene. la noi exista un ziar intreg pentru asa ceva.
Totul se realizeaza in bataie de joc si bataia de joc este tot. Si stiti cum ma razbun? Nu cumpar aceste ziare. Nu stiu cat conteaza, dar eu am o satisfactie mare.

P.S.- CONDOLEANTE LUI DOBRIN.

1 comentarii:

Tea spunea...

s-o fi plictisit lumea de inmormantarea lui dobrin...

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template