joi, 15 noiembrie 2007

Nu cu picioarele pe catedra.



De cand am intrat in "lumea" asta a scolii, am vizionat in fiecare an un circ ieftin al scaderilor si majorarilor de salarii. Avand doar 7-8 ani ma bucuram, ca toti ceilalti, ca se amana scoala pentru 4-5 zile, si felicitam Ministerul. Acum ajung sa gandesc altfel.
In acest post nu voi spune nimic rautacios la adresa Ministerului Educatiei, pentru ca nu e vorba de ei. Da, am intrat in UE, da, ar trebui o echipa competenta acolo sus, dar la fel ca si in religie (doar duhneste evlavia in noi in Postul Craciunului), sa ne interesam ce facem pe Pamant ca sa ajungem in Rai.
La ce ma refer? La licee, la profesori, la scandalurile de mita din scoli, la meditatile care le dau profesorii. In primul rand as recomanda urmatoarele, in masura in care pot fi aplicate: majorarea salarilor astfel incat un profesor sa nu fie platit cat o femeie de servici de la o banca, majorarea pensilor ca sa nu ii vedem marsaluind pe bulevarde cu plosca si proteza si in final pensionarea la o varsta mai mica. Nu 40 de ani. Sa nu exageram. Dar un profesor de 55-60 de ani...e depasit de multe situatii.
In liceu am observat influenta varstei asupra profesorilor. Accept comentarii sau exemple in contradictoriu, dar imi mentin parerea ca un profesor tanar, ce stie sa inteleaga un elev mai apropiat de varsta sa, si cu o experienta post-comunista, ajuta mai mult. Cu ce ma ajuta faptul ca un profesor are 40 de ani de profesie, daca majoritatea sunt pe vremea lui Ceausescu, si in decursul a 18 ani de la revolutie, acesta nu are un stil de a preda..demn de UE.
O alta "bila neagra" a profesorilor consta in unele exemple care le ofera la ore. Profesori trecuti prin viata, considera de cuvinta sa isi impartaseasca ideile in fata unor elevi care percep tot ce nu cunosc. La fel cum in Italia profesorii discrimineaza romanii, in spatiul Carpato-Dunarean, profesorii discrimineaza tot ce considera ei de cuvinta, si impartasesc asta cu minti fragede.
Vine BAC-ul. Toti sunt nervosi, stresati, doresc sa streseze elevul si mai mult si isi revarsa frustrarile personale pe elevi. Vin nervosi de acasa sau de unde mai vin, sar torpilati la catedra, si cu o autoritate prosteasca dicteaza extemporale. Sa nu ma contrazica cineva ca in 12 ani (sau mai multi) de educatie, niciodata nu a patit asa ceva. Profesorilor le pasa prea putin daca tu treci cu bine BAC-ul sau daca ai macar medie de trecere. Multora le pasa de salarii. Si sunt complet de acord cu meditati. Inclusiv elevii recunosc ca asa invata mai bine.
In legatura cu liceele si conditile pe care le ofera e discutabil. In unele se baga mai multi bani, in altele se fac fantani arteziene de la tevile de apa sparte. Unele au calculator si la toaleta, altele nu au caldura in clasa. Discrepanta e mare in functie de importanta liceului si cantitatea de materie cenusie produsa, de multa ori in contradictoriu cu conditile oferPite.
Daca parerea mea pare exagerata, nue dintr-o frustrare juvenila ci doar din simplul fapt ca scoala o fac in scoala, nu in Minister. Si problema nu e numai a profesorilor. E vina istoriei, deoarece comunismul a fost asa aproape de anul in care eu sunt la liceu.

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template