miercuri, 2 ianuarie 2008

Blame Canada? Zapada? sau Primaria?

Au trecut sarbatorile, Liliiii, Ura si Hop s-asa, dar gata. Suncile la aparate, caltabosu` e terminat, ciorbele baute ca pe ceaiuri meticuloase si intreg frigiderul golit de o haita de nemancati, pana la Revelion. Daca v-ati dorit o alta tara pentru 2008, va intampin cu traditionalul "TEAPA!". Tot Romania e pe harta, si tot populata de romani, condusa de specii cu fruntea lata, creierul tesit si privirea ingusta ca la cai.
Am ajuns la concluzia ca romanul nu a vazut niciodata zapada, ce sa mai vorbim de viscol (whiscol cum spun unii anglofoni), pentru ca ninge de 48-72 de ore, tara blocata, dar carpato-dunareanul nu intelege ce e cu fenomenul. Tara asta e plina de Lazarusi, care cauta in maneca vinovatul pentru zapada. Cei mai religiosi pot spune ca "asa a vrut Dumnezeu", si atunci recomandarea pentru rezolvarea problemelor este un simplu acatist sau o ruga.
In SUA a nins si o mare parte din state erau sub nameti. Ce declara americanul? "Nu mai iesim din casa, nu riscam sa ne blocam pe drumuri sa mai incurcam si oficialitatile". Ce face romanul la prima pala de viscol? Tusti la munte, blocheaza drumuri, cade in santuri, cara copilul sugar pana in creierii muntilor (oricum nu va ajunge acolo), si apoi suna in stanga si in dreapta sa il scoata utilajele de acolo, ca nu mai are nici benzina, nici lanturi, nici nisip, nici lopeti, si cel mai grav, nici tigari. Valeiiiii, era vorba aia cu "daca prostia ar durea"...ar fi mare galagie pe soselele patriei.
Exista in schimb si super-eroi de Dambovita. Svejk spunea ca: "La Schonbrunn, printese ca gunoiul!", si eu il completez, "La Realitatea, seva, deontologie si lamentare ca gunoiul!". Am fost placut surprins sa vad ca sunt primari sau vice-primari in tara care au o gandire demna de un om intr-o functie inalta. In Teleorman lumea era blocata, dar in loc sa sune la oficialitati, preferau sa ofere minute in prime-time Realitatii. Primarul declara "Sa sune la noi ca asa ii putem ajuta". Probabil televiziunea ar trebuii sa dezapezeasca. Poate tot ei o vor gasii si pe Elodia, Osama si vinovatii Mineriadei. Prezentatoarea ii reprosa primarului ca nu urmareste Realitatea sa vada prin ce trece populatia. Era o emisiunea mai buna pe un alt post.
Obisnuiesc sa critic conducerea si sa taxez fiecare greselaa (ex: licitatiile pentru dezapezire nu erau inca finalizate la inceputul lunii decembrie), dar mai presus de orice, lamentarea si prostul gust pentru rating le depaseste pe toate.
Daca mergeti la munte echipativa cu lanturi. Daca aveti drum spre casa, luati calmante pentru ca vor fi multe programe grele la TV. Daca noi ne miram ce sa mai vorbim de India sau Iran? Suntem o tara asa desertica sau o tara populata de oameni cu o minte asa nisipoasa?

0 comentarii:

Template by - Abdul Munir | Daya Earth Blogger Template